måndag 30 maj 2011

Vad du kan göra när en vuxen behandlar dig illa

Om en vuxen behandlar dig illa, ska du enligt min åsikt säga, att du inte längre acceptera ett dåligt bemötande, att du förvänder dig att personen i fråga be om ursäkt och att han ge en tjänst till dig för att göra allt bra igen. Om den här personen, jag kallar honom nu Ratsch, inte är redo till ett förnuftigt samtal med dig, då ska du lämna platsen. Nu får Ratsch tänka efter i lugn och ro.




Om Ratsch nu fortsättar med att behandla dig illa, ska du be en vuxen om hjälp. Om den här vuxna människa inte tar dig på allvar, inte vill blanda sig in i din relation med Ratsch, och kanske även ger dig skulden till dina problemen med Ratsch, då ska du söka vidare till du hittar en vuxen som är redo att hjälpa dig. Be den här personen att tala med andra vuxna om hur dem kan hjälpa Ratsch på bästa sättet. Be de vuxna att inte skrika på Ratsch och att inte straffa honom på något sätt. Istället ska de bjuda på hjälp.



Antagligen behöver Ratsch nu tala om sina egna problem och kanske också sin egen barndom innan han är redo att tänka efter på vad han har gjord med dig.



Allt detta är förstås bara några förslagen av mig. Man är tvungen att anpassa ens beteende till personerna och omständigheter.



Enligt mina erfarenheter leder straffen inte till att en person blir en bättre människa. Barn blir inte till bättre människor på grund av att de fick hårda straffen och vuxna inte heller. Om det finns en brist på kärlek och förståelse I en relation, kan man inte framkalla en förbättring genom hat, oförståelse och förakt.



Det betyder inte att du ska tänka att om du ge Ratsch tillräkligt med kärlek och förståelse, då kommer han att bli en bättre människa eller om du hade givit Ratsch tillräkligt med kärlek och förståelse, då hade han blivit en bättre människa. Det är inte din uppgift att hjälpa en vuxen. Ratsch skulle inte ta dig på allvar och du saknar den livserfarenhet som du behöver för att kunna förstå och hjälpa en vuxen. Det är tillrådligt att flera vuxna ska tala med Ratsch. Om bara en person talar med honom kan det ske att han inte ta den här människan på allvar och kanske även behandlar honom illa.



Det är inte lätt att hjälpa en människa som behandlar andra illa. Man måste i alla fall försöka att hjälpa den här personen och man ska försöka att undvika att straffa honom.



Säkerligen är alla människor ibland på dåligt humör och vi alla beger många felsteg. De flesta misstag måste man bara förlåta. Den här bloggen har jag I första hand skrivit för minderåriga som har blivit illa behandlade av en vuxen under en längre tid.



En annan sak vill jag tala om: Varje äldre barn och varje tonåring äger rätten till ett eget rum, som han kan låsa. Om en vuxen vill komma in ska han först knacka på. Det kan också vara nödvändigt, att du vägrar dig att vara ensamt i rummet tillsammans med Ratsch.




Jag önskar dig lycka till med och i din relation med Ratsch. Det ligger mig verkligen mycket på hjärtat att vi människor bemöter varandra med kärlek, förståelse och respekt.



Peter U. Larsson har rättat till artikeln. Här följer länken till min artikel på hans hemsida.
http://www.ordklasser.se/vad-du-kan-gora-nar-en-vuxen-behandlar-dig-illa.php



Det följande är hans hemsida med mycket interessant information om elchocker och den svenska grammatiken



http://www.peterularsson.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar